moNUmenteUITATE- românism şi spirit civic

            

   

Proiectul moNUmenteUITATE îşî propune realizarea unei arhive de imagini şi informaţii despre reşedinţele nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş şi aducerea acestor monumente, astăzi aparent uitate, în atenţia publicului, în speranţa că destinul lor va fi deturnat şi ele vor fi salvate de la ruina şi dispariţie.

Este vorba despre vaste ansambluri nobiliare datând din secolele XVII-XIX, aflate în zone rurale mai mult sau mai puţin accesibile, care au în centru palate impunătoare, de dimensiuni variabile şi stiluri din cele mai diferite, înconjurate de anexe (fortificaţii, grajduri, bucătării, grânare) şi de grădini şi parcuri cândva atent îngrijite. Expropriate la începutul regimului comunist, aceste ansambluri au primit de cele mai multe ori întrebuinţări improprii, care au dus la deteriorarea lor, iar după 1989 multe dintre ele au fost lăsate în paragină.

Dintre cele peste 300 de ansambluri nobiliare care au supravieţuit până în prezent, prea puţine se restaurează: acoperişuri prăbuşite, ce lasă cale liberă umezelii să se infiltreze în ziduri, clădiri dezbrăcate de tencuială, ziduri ţinându-se în picioare împotriva aşteptărilor. În mijlocul ruinei generale, răsar spectaculoase ancadramente de piatră, sculptate cu meşteşug cu secole în urmă, surprinzătoare tavane casetate din lemn sculptat, păstrându-se în vechi şcoli abandonate, picturi murale renascentiste, sobe împodobite cu blazoane şi motive vegetale luxuriante, piese de mobilă desperecheate. La acestea se adaugă arborii rari şi traseele aleilor din parcuri, serele din metal şi sticlă înghiţite de vegetaţie, lacurile şi podurile şubrede, statuile pe care creşte muşchiul. Nimic nu te pregăteşte pentru întâlnirea cu aceste opere de artă şi fragmente de istorie, nici drumurile de ţară, nici aspectul placid al satelor, care ignoră sau de multe ori ascunde prezenţa monumentului istoric. Proiectul este derulat de Asociaţia ARCHÉ şi se află sub patronajul Departamentului de Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Materialele pe cere le puteţi vedea pe website au fost realizate de studenţi ai Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii  „Ion Mincu”, într-o serie de campanii de documentare pe teren, desfăşurate în anii universitari 2007 – 2008, 2008 – 2009, 2009 – 2010, 2010 – 2011 sub coordonarea prof.dr.arh. Anca Brătuleanu.

 moNUmenteUITATE  îşi propune pe viitor : 

  • să continue campaniile de documentare pe teren
  • să completeze  mai departe  arhiva monumenteuitate.ro cu alte câteva zeci de ansambluri nobiliare extraurbane din județele: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Timiș
  • să completeze   arhiva cu informații despre monumente (istoric, descriere arhitecturală, accesibilitate, date de contact, taxe de vizitare și fotografiere, etc.)
  • să îmbogățească biblioteca moNUmenteUITATE
  • să adăuge noi informații de pe monumenteuitate.ro imagini și relevee din diverse arhive
  • să construiască o  versiunea în engleză a site-ului monumenteuitate.ro
 

Poza de profil
                                                     Acum si pe
Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria istorie, monumente istorice

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s