“Mister Watson, come here! I want to see you!”

O mică istorie a telefoanelor ce au fost cândva în posesia mea


Pentru început am să fac o mică prezentare generală,  în care se va integra mai apoi şi cele câteva capodopere ale revoluţiei „vocii de la distantă” pe care le-am deţinut personal.

Dacă ar trebui să vorbim de preistorie, aici încadrăm telefoanele fixe şi aduc în mica prezentare   o epigramă din 2008  a Marianei Mustăţea:telefon glumă

„Nu poţi să dai un telefon
(Am auzit două persoane):
Ori telefonul n-are ton,
Ori centralista… „are toane”.

emoticons

Denumirea de telefon vine din limba greacă  şi inseamna prin traducere liberă  „voce de la distanţă” .Structura aparatului primitiv specific preistoriei „vocii de la distanţă”  este formată de obicei dintr-un microfon cu rol de a transforma  vibraţiile sonore emise de vocea umană în oscilaţii electrice şi un receptor ce captează  instantaneu aceste oscilaţii şi le transformă în vibraţii sonore, reproducând identic mesajul transmis de la celălalt capăt al firului. Adevărul este că  abia la 10 Martie 1876   în oraşul american Boston, a avut loc prima convorbire telefonică demonstrativă. Bell a fost cel care a rostit celebrele cuvinte care au rămas în istorie ca primele fraze comunicate într-o convorbire telefonică:Mister Watson, come here! I want to see you! (Domnule Watson, vino aici! Vreau sa te văd!).

În „antichitate” situaţia se mai schimbă deoarece apare  primul telefon fără fir, telefon cordless. 

Păi era exact momentul când îi spuneai “Pa  te pup !” centralistei,  fiindcă îţi procurai noul telefon  ”full duplex wireless communicaţions appartus”.

În „evul mediu” şi în „epoca modernă”  apare şi se perfecţionează oarecum primul telefon mobil care era vândut într-un pachet promoţional „fitness” având doar 1,2 kilograme.

Avantajul era net superior pentru persoanele sedentare fiindcă mai aveau acea posibilitate de a-şi prelucra masa musculară în timpul pauzelor de cafea.

În „epoca contemporană” a „vocii de la distantă”, aşa cam pe la jumătatea ei, apar şi primele telefoane de buzunar  şi nu pentru orice fel de buzunare, de acelea croite cu dărnicie.

Ce e drept acum, intervin şi eu  pe această scenă a istoriei şi pot să spun că noi românii am apucat să  îl strigăm pe Mister Watson  spunându-i  „Come here!” I want to see you!”   de la un telefon mobil, destul de târziu  şi cu siguranţă, asta după revoluţia din 1989  când am prins a ne mai emancipa. Noi nu ne-am făcut de râs ca străinii cărând greutaţi de 1,2 Kg  ci am aşteptat să apară pe piaţă variante ceva mai usoare.

Spre exemplu eu am apelat pentru prima dată la renumitul Bosch Com 207 lansat pe piaţă prin 1996 parcă..  Ei bine,  eu l-am cumpărat ceva mai târziu prin `98 la mâna a doua fiindcă erau destul de scumpe la acea vreme.  Era mare, cu forme rotunjite şi o antenă pe măsură. Nu avea  ceas, vibraţii, alarmă şi nici  renumitul T9.  Eram mulţumit   şi foarte fericit că puteam să  sun de oriunde fără a mai smulge firul din perete. Era un telefon cei drept cam mare dar simplu şi util.  Puteai să suni şi  să trimiţi mesaje  suficient pentru început.

Patru ani mai târziu  am reuşit să îmi cumpăr o nouă bijuterie  un Mitsubishi Trium Astral adus de cineva din afară. Era un progres  !

File:Trium Astral.JPG

Chiar dacă era mai uşor cu vreo 40 de grame , era nemaipomenit  , antena extensibilă  parea ceva mai suplă  iar funcţii nu erau prea multe decât  memorator şi convertor valutar . Ei pe acesta l-am ţinut destul de mult . Cred că mai am şi acum tocul din piele a acestui telefon. Cine nu avea la acea vreme acel toc cu clamă  metalica pentru a purta  piesa de artă la brâu ?

A fost  un telefon acceptabil ţinea încarcat aproape 3 zile  şi eram mulţumit . Atunci, când bateria nu a rezistat mai mult de o zi,  îl utilizam ţinut  în priză (să nu se descarce) pe post de telefon  fix  până am reuşit să îmi iau  un nou telefon    Nokia 3310.

Nokia 3310

                                 Un telefon util şi rezistent

A fost o adevarată revoluţie tehnolgică  iar cei mai fericiţi au fost bărbaţii, deoarece erau  printre primele telefoane care nu mai ieşeau  din buzunare din cauza antenei, care oricum sfârşea repede. Telefonul era ceva mai uşor ca vechiul trium .

Schimbare,..  de data asta nu mai trebuia să deşurubez antena cum făceau copii din faţa blocului, să pară mai cool,  deoarece nu mai avea antenă externă. Era un progres  real  să am un telefon cu antenă integrată, cu calculator, cronometru,  reminder şi desigur nemaipomenitele jocuri Space impact  Snake II, Pairs II, și Bantumi.  Aceste jocuri erau chiar deosebite . Îmi făcea mare plăcea să  joc  Space impact  şi Snake II.  La Snake II ce e drept, mă cam enervam că  nu eram atât de rapid şi  îmi trecea “râma” prin pereţi.  După cum puteţi  observa  şi mai sus, în fotografii,  era un telefon rezistent fapt pentru care l-am păstrat ceva timp  şi desigur probabil şi astăzi, îl deţine cineva fiindcă e foarte rezistent dar nu şi în faţa hoţilor de buzunare.  Măcar, mă bucur că am reuşit să îi descopăr defectul major. Îi lipsea din aplicaţii alarma antifurt!

Această despărţire bruscă de vechiul meu partener m-a făcut să  îmi caut un nou telefon şi l-am găsit pe noul soni-ericson 660wi

inainte

Avea pe drept cuvânt  tot ce poţi cere de la un music player din 2007 : cea mai nouă versiune a music player-ului Wlakman cu care cei de la Sony au dat lovitura, un radio FM încorporat  şi o cameră de 2 megapixeli  

De asemenea oferea şi posibilitatea de a efectua apeluri video 3G şi venea cu un design clasic slim cu o tastaură ergonomică şi o tastă de navigare.
Sony Ericsson W660i reprezenta o inovaţie în rândul telefoanelor walkman. Era de fapt o variantă 3G evoluată a fantasticului W610i cu o tastaură  îmbunătăţită, deşi camera nu este la fel de buna.

VAND SONY ERICSSON W660i FULL

după

A fost şi cred ca este în continuare un telefon exceptional pe drept cuvant.

Bateria ţinea        aproape 7 zile, ascultam muzică foarte mult la acele căşti -„dopuri de cauciuc” navigam pe net uşor  iar setările erau clare  foarte bine definite. Era însoţit la vânzare cu cablu de date şi un card de memorie de 512 mega. Era fenomenal! Repet  un telefon excepţional! Nu am avut foarte mare grijă de el şi carcasa era foarte deteriorată fapt ce m-a determinat să apelez la un tuning de bazar care i-a luat tot farmecul.

Am renunţat la el în favoarea unui nokia c3 care, cred eu are mai multe funcţii dar e mai puţin organizat faţă de vechiul sony. Este o premieră in ce priveste  conectivitatea Wi-Fi ce se poate dovedi extrem de utilă când vrei să accesezi internetul de acasă sau la serviciu, oriunde intră în discuție și un router wireless deschis. Normal că mai include și bluetooth, conectare cu calculatorul via microUSB.Nokia C3-00 – prezentare

In final, pentru cei interesaţi puteţi  folosi aplicaţia EuroGSM pentru a intra în treasure hunt şi a găsi toate telefoanele care au făcut istorie, cu menţiunea că poţi câştiga un Samsung Galaxy Note.

Fotografie de profil

Închei în acelaşi ton cu o epigramă din 2006 a lui  Dumitru Grigoraş:

„Când văd pe-atâţia, azi, cu celulare
(Sărmanele şi bietele urechi
Mai că ar vrea să ceară-o derogare
Să se întoarcă timpurile vechi)”

Reclame

Un comentariu

Din categoria Uncategorized

Un răspuns la „“Mister Watson, come here! I want to see you!”

  1. Primul meu telefon celular a fost un Nokia, nu mă întreba modelul, pentru că nu mi-l mai amintesc; pot, în schimb, să îţi spun că putea fi lesne folosit pe post de cărămidă, şi că avea vreo 25 de cm…şi că se întâmpla în urmă cu destui ani…apoi a urmat o motorola scoică, aşa îi spuneam, pentru că avea clapeta aceea închizătoare…după asta, tot felul de apariţii de la NOKIA, pentru că sunt o mare iubitoare de…iar telefonul meu de suflet pe care îl mai am şi azi este un 6260, acela cu ecranul rotitor, cu care am făcut furori în urmă cu opt ani, cred că atâţia au trecut, telefon pentru care am plătit o mică avere la vremea aceea, asta însemnând vreo 15 mil. bani vechi, însă am ţinut morţiş să îl am; mi l-am făcut cadou de Crăciun, l-am aşezat sub brad şi toate cele, asta însemnând şi prefacerea în uimire, de parcă altcineva mi l-ar fi lăsat acolo; un fel de Mister Bean, în varianta feminină, deh…
    După asta, Nokia N series, câteva, iar acum am ceea ce mi-am dorit din clipa ivirii sale, un Iphone la care mă uit ca la sfintele moaşte şi astfel îl şi ating, cu evlavie…glumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s