Focul grecesc

         Nu se ştie cu exactitate cine l-a inventat dar a fost o armă perfectă împotriva ambarcaţiunilor din lemn şi desigur împotriva adversarilor care ajungeau sub zidurile cetăţii.  Lichidul teribil, ce incendia navele  nu putea fi stins cu nimic.

     Lansarea  focului se făcea printr-o  conductă care pornea din vârful catargului corabiei bizantine până la  ornamentul din prora corabiei. Pentru a putea ataca vasul inamic, acesta din urmă trebuia să se afle în dreptul prorei, destul de aproape deoarece lichidul inflamabil nu era proiectat de nimic altceva decât de căderea liberă de la nivelul catargului. Aprinderea materialului se făcea cu ajutorul unei făcli.

    Luptele terestre  l-au consemnat cu ocazia   apărării  Constantinopolului. Bizantinii umpleau cu „foc grecesc” recipiente  din lut carora li se ataşa un fel de  fitil. Recipientele respective erau aruncate asupra adversarilor. Recipientele cu greutăţi de 6 până la  9 kg  realizate din lut se spărgeau la impact şi incendiau iremediabil orice ţintă.

 Cronicari,  militari, istorici  l-au numit “focul grecesc”. Compoziţia care a rămas un mister şi în zilele noastre, era un produs incendiar ce îl putem compara cu  napalmul din epoca noastră.  Era un lichid atat de inflamabil încât putea arde intens chiar şi în apă. Secretul acestui lichid inflamabil foarte periculos a dispărut odată cu căderea Constantinopolului din mai 1453.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Arme, istorie, Uncategorized

2 răspunsuri la „Focul grecesc

  1. A existat cu adevărat „focul grecesc”? Cel pe care cu cât încercai să îl stingi, cu atât ardea mai cu învârtoşire?

  2. Da a existat iar reţeta a dispărut împreună cu măreţia Constantinopolului.
    A fost folosit la asediul Constantinopolului dar nu a avut o importanţă foarte mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s