Genocidul sufletelor

     „Te obligau să mănânci pâinea din trei înghiţituri sau, dimpotrivă, să stai cu pâinea în gură zile întregi; să mănânci din „treucă” mâncarea fierbinte, cu mâinile la spate, deci fără ajutorul lor; pe burtă sau în genunchi, aplecat deasupra gamelei, şi se dădea câte o lovitură scurtă cu bocancul, arzându-ţi faţa cu arpacaşul fierbinte şi mozolindu-te; ţi se adăugau cantităţi exagerate de sare în mâncare, după care, timp de câteva zile, nu ţi se dădea apă, apoi îţi dădeau apă cu foarte multă sare în ea.” – Costin Merişca, Tragedia Piteşti. O cronică a „reeducării” din închisorile comuniste, Institutul European, Iaşi, 1997, p.68

     Penitenciarul din Piteşti,  a fost  renumit pentru  încercările de „reeducare”, efectuate din iniţiativa  autorităţilor comuniste în perioada anilor 1949-1952.  Acest experiment s-a  redus la  administrarea unor bătăi şi torturi brutale,  cu scopul de a „reeduca total” deţinuţii politici,  majoritatea studenţi,  membri în grupări interzise de comunişti ca Partidul Național Ţărănesc, Partidul Naţional Liberal şi Garda de Fier . Scopul experimentului, a fost lichidarea tuturor convingerilor şi ideilor politice, religioase ale deţinuţilor, până la  obedienţa  absolută.

 

Reclame

Un comentariu

Din categoria istorie, Uncategorized

Un răspuns la „Genocidul sufletelor

  1. liviuchrisavram

    au ucis doar trupul ,. au schilodit doar trupul atat ….sufletul l au eliberat e dureros sa vezi sa cunosti … FERICE ACEL SUFLET CE SI A LEPADAT TRUPUL PENTRU IUBIRE PENTRU NOI TOTI..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s