100 de ani de la izbucnirea Primului Război Balcanic

                   Brevet primit de soldatul  Buraga Ioan  din Batalionul de Pontonieri  în urma participării la campania din 1913

        Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Balcanic, prin care Liga Balcanică  obţinea  ultimele teritorii europene stăpânite de imperiul otoman. Încurajate de înfrângerea turcilor în războiul cu italienii pentru  Tripolitania, statele balcanice au declarat război Turciei în luna septembrie 1912, mai întâi Bulgaria, apoi Serbia, Muntenegru şi Grecia. Scopul declarat era eliberarea conaţionalilor din Imperiul Otoman şi unificarea teritoriilor eliberate. Ostilităţile au încetat la 2 decembrie 1912 iar la  30 mai 1913 era semnat tratatul de la Londra ce consfinţea noile schimbări teritoriale  rezultate în urma Primului Război Balcanic. Tratativele duse la Londra, au dat prea puţine rezultate concrete, datorită numeroaselor puncte divergente între balcanici şi otomani, între balcanici şi în special între interesele marilor puteri.  În urma acestui tratat, Tracia răsăriteană cu Adrianopolul se uneşte cu Bulgaria, iar Macedonia se împarte între aliaţi.

      Primii paşi făcuţi în vederea încheierii unei alianţe sârbo-greceşti împotriva Bulgariei au fost făcuţi cu ocazia întâlnirii în luna ianuarie 1913 între moştenitorul  tronului Serbiei,  Alexandru şi prinţul Nicolae al Greciei.  Tratatul propriu-zis a fost perfectat la  1 iunie, o zi după semnarea la Londra a păcii  între aliaţii balcanici şi Turcia.

Medalie din argint  Av :” ÎN AMINTIREA ÎNĂLŢĂTORULUI AVÂNT” 1913
                           Rv. DIN CARPAŢI PESTE DUNĂRE LA BALCANI
 Medalie din emisă în timpul domniei regelui CAROL I ce face parte din tematica războiului balcanic din 1913 pentru realipirea Dobrogei şi pacea de la Bucuresti. Aceasta medalie a fost conferită tuturor militarilor care au participat la campania din Bulgaria, în cel de-al doilea război balcanic.

      În urma numeroaselor neânţelegeri dintre aliaţii izbucneşte cel de-al Doilea Război Balcanic ( 29 iunie – 10 august 1913). Pentru Bulgaria, reprezenta o  şansă  de a ocupa întreaga Macedonie şi de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia şi Grecia războiul însemna şansa de a împărţi între ele Macedonia şi de a împiedica hegemonia Bulgariei.

    România a urmărit îndeaproape desfăşurarea conflictului, a negocierilor de la Londra, şi mai ales implicarea marilor puteri ce au îngreunat şi mai mult  situaţia din Balcani. Pe parcursul  primului război balcanic România solicită marilor puteri, să ia în consideraţie o corecţie necesară a graniţei sale cu Bulgaria în sudul Dobrogei, care fusese respinsă în 1878 mai ales ca urmare a poziţiei ruseşti. Doleanţa românilor a fost privită favorabil, de Franţa şi Rusia care urmăreau de această dată să atragă România de partea Antantei. Solicitările României au fost discutate în cadrul Conferinţei de la Petersburg (martie- aprilie 1913) şi acceptate de către Puterile Antantei doar în parte, respectiv să i se cedeze doar Silistra şi un teritoriu înconjurător redus ca suprafaţă ceea ce a fost de natură să genereze nemulţumire şi la Bucureşti şi la Sofia. Pe de altă parte neînţelegerile dintre membrii coaliţiei antiotomane (Bulgaria, Grecia, Serbia) îndeosebi cu privire la Macedonia şi apropierea tot mai accentuată dintre Sofia şi Viena, Austro-Ungaria urmând a lovi în Serbia, au condus la atacurile militare ale Bulgariei contra Greciei şi Serbiei.  

      La 10 iulie armata română a trecut Dunărea determinînd capitularea trupelor bulgare. Pacea s-a negociat la Bucureşti sub preşedinţia primului ministru Titu Maiorescu. Bulgaria era  obligată să cedeze Serbiei o parte a Macedoniei iar către Grecia sudul acestei provincii şi o parte din Tracia apuseană. Turcia primea o parte a Traciei răsăritene, inclusiv Adrianopolul, în timp ce România anexa  Cadrilaterul.

          CONFERINŢA PĂCII DE LA BUCUREŞTI 1913

 

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria evenimente, istorie, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s