Astăzi este ziua limbii române pentru toţi românii

   În urma “Marii Adunări Naţionale” de la Chişinău din 27 august 1989, în care mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, în 31 august Sovietul Suprem al republicii  a votat legile care îndeplineau aceste cerinţe.

        Astfel, ziua de 31 august  este declarată sărbătoare naţională în Republica Moldova. Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. Patru ani mai târziu s-a decis schimbarea denumirii iniţiale în „Limba noastră”. Din 2006, de 31 august este organizat  pe treptele Teatrului Naţional din Bucureşti, „Concertul limbii române” în semn de solidaritate cu cei de peste Prut.

      Perioada de 72 de ani de la 28 iunie 1940, când URSS şi-a anexat Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa nu a fost  suficientă pentru diminuarea în memoria colectivă a românilor de la est de Prut a apartenenţei naţionale.

   Dovadă a celor spuse mai sus sunt  numeroasele acţiuni ale tinerilor de peste Prut. Cea mai recentă iniţiativă „10.000 pentru Unire” este lansată de Platforma Civică “Acţiunea 2012″ şi cheamă toate forţele pro-unioniste din Republica Moldova să se alăture Marşului unionist de pe 16 septembrie.Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 se prezintă ca o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Unioniștii anunță: 10 mii de oameni vor ieși în stradă la Chișinău

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Basarabia, evenimente, istorie, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s