5 septembrie 1940 acum 72 de ani era suspendată Constituţia carlistă

   

Cel mai scump timbru din lume a aparţinut regelui Carol al II-lea

   

       Carol al II-lea din dorinţa de a acapara puterea în stat a urmărit slăbirea pricipalelor partide politice: Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Tărănesc, prin sprijinirea disensiunilor dintre liderii politici şi a disidenţelor. A numit guverne de uniune naţională (Guvernul N. Iorga şi A.C. Cuza în 1931-1932) şi a încalcat uzanţele constituţionale numind în fruntea guvernelor nu pe liderii partidelor ci adepţi ai monarhiei ca Alexadru Vaida-Voivod în 1932 şi Gheorghe Tătărăscu (membru al tinerilor liberali) în 1934, sporind astfel divergenţele dintre liderii partidelor Liberal si Naţional Ţărănesc. În 10 februarie 1937, Guvernul O. Goga a fost demis iar în aceiaşi noapte noul prim-ministru numit de rege,  Patriahului Miron Cristea a constituit noul guvern. Folosindu-se de slabiciunea şi lipsa de autoritate a partidelor politice, de nemultumirea maselor populare şi de gravele dezordini pe care le comiteau gruparile legionare  pe seama campaniei electorale de la începutul anului 1938, Carol al II- lea a instaurat la 10 februarie 1938 dictatura  personală.

           În  februarie 1938, Regele Carol al II−lea decretează noua Constituţie a României, hotărând supunerea ei votului naţiunii.  Prin Decret Regal  poporul român a fost chemat pe 24 februarie 1938 să participe la  plebiscit cu privire la noua Constituţiei redactată de juristul Istrate Mircescu.  Participarea la vot a fost obligatorie şi s-au prezentat la plebiscit 4.303.063 de votanţi,  din care au votat pentru Constituţie 4.297.580 de votanţi, împotrivă votând 5.484. Odată cu Constituţia din 1938, se consfinţea „dictatura regală”, în care toată puterea era concentrată în mâinile regelui, iar singurul partid permis de lege era  Frontul Renaşterii Naţionale.

               Textul Constituţiei din 1938

Prin  legea numărul 510 din 5 septembrie 1940 publicată în Monitorul Oficial cu nr.205 se suspenda Constituţia din 27 Februarie 1938 iar regele Carol al II-lea cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

                 Legea nr. 510 /1940

    ART. 1
    Se suspenda Constituţia promulgatã la 27 Februarie 1938 şi publicatã în Monitorul Oficial Nr. 48 din 27 Februarie 1938.
    ART. 2
    Corpurile Legiuitoare se disolva pe data acestui decret-lege.
    ART. 3
    Preşedintele Consiliului Nostru de Miniştri este însãrcinat cu aducerea la îndeplinire a acestui decret.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s