Tumulii de la Apold – O posibilă necropolă celtică

        Dacă mergi pe drumul judeţean care leagă municipiul Sighisoara de orașul Agnita (DJ 106), undeva la limita imaginară între judeţele Mures si Sibiu, vei avea surpriza să descoperi un ansamblu de formaţiuni geologice care nu par a fi naturale.

     Dupa ce treci de comuna Apold (cândva Trapold – germ.) din jApold, la aproximativ un kilometru, urcând panta uşoară a şoselei spre comuna Brădeni din judeţul Sibiu, vei avea în dreapta o mică depresiune semicirculară, în mijlocul căreia se află o movilă mare, alungită, înaltă de aproximativ 10-12 metri, înconjurată de mai multe movile conice, cu înăltimi cuprinse între 3-6 metri. Relieful deluros te-ar putea face sa treci cu vederea asemenea formaţiuni geologice. Totusi, poziţia ordonată a acestor tumuli te trimite cu gândul la o construcţie creată de mână omenească, la un complex funerar de înhumaţie de tip celtic. Poziţia întregului ansamblu s-ar înscrie în categoria de necropolă tumulară nucleală, în care un tumul principal este înconjurat de alţi tumuli mai mici.

Se ştie ca celţii, făuritori ai civilizaţiei La Tène, au dominat această zonă a Daciei timp de mai bine de două secole (IV-II î.Chr.). Invazia lor a marcat de fapt trecerea spaţiului carpatic la cea de-a doua etapă a fierului. Ritualul de înmormântare a războinicului cu carul său de luptă era un simbol al prestigiului, ritual rezervat doar căpeteniilor celtice. Astfel de morminte de înhumaţie cu car, au fost descoperite in satul Toarcla (jud. Brasov), câţiva kilometri mai la sud, cât si în satul  Vurpăr (jud. Sibiu), din aceeasi zona. Există mai multe astfel de descoperiri pe teritoriul vechii Dacii: de la Cristuru Secuiesc (jud. Harghita), Curtuiuşeni (jud.Bihor), Dezmir (jud. Cluj) şi de la Pişcolţ (jud. Satu-Mare). Acest obicei de înhumaţie cu car dispare în jurul anului 130 î.Chr., ceea ce semnifică o încetare bruscă a dominației celtice în podişul transilvan. O ipoteză agreată de unii cercetători este creşterea puterii dacilor după primul sfert al secolului al II lea î.Chr. şi continuată apoi în deceniile următoare.

 Această grupare de tumuli de la Apold ar putea adăposti rămăsitele pământesti ale unor războinici celţi căzuţi poate chiar în luptele cu triburile dacice în timpul invaziei podisului transilvan sau două secole mai tarziu, la momentul retragerii spre vest. Nu am găsit informaţii despre un eventual interes arheologic privind acest sit. Un ansamblu similar, din cate ştiu încă neexplorat, îl constituie „piramidele” de la Şona, in apropiere de municipiul Făgăraş (jud. Brasov).

Am aflat ca aşezarea Apold exista cu mult timp înainte de venirea coloniştilor saşi în sec XII. De asemenea o aşezare veche, localitatea Brădeni, fostă Henndorf, este atestată documentar sub denumirea de „terra Heen” încă din anul 1297. Este  lucru cert ca aşezările omenesti de pe aceste meleaguri au o vechime cu mult mai mare, locuite fiind fie de daci, celţi, huni, goţi, gepizi, avari, pecenegi sau cumani. Ar putea fi o surpriză, cine stie ? Locatia vizata, văzută din satelit – cu ajutorul Google Maps, marcată prin cercul rosu-mare, are următoarele coordonate:

 Latitudine °N,  Longitudine °E (în centrul hărtii)  (46.10879672474893, 24.832234382629394)

La aproximativ 300 de metri distanţă, pe partea stângăa soselei, aproape de culmea dealului, se mai află o movilă conică, un tumul singular, marcat cu cercul roşu-mic:

Latitudine °N,  Longitudine °E (încentrul hărtii) (46.109347149359124, 24.841675758361816)

(sursa: historia.ro)

Reclame

2 comentarii

Din categoria istorie, Uncategorized

2 răspunsuri la „Tumulii de la Apold – O posibilă necropolă celtică

  1. da,intr-adevar cred ca sunt tumuli mai ales ca si in localitatea Bradeni pe stanga drumului ce merge spre Retis se vad urmele unor tumuli grupati cate 3

  2. de asemenea formatiuni asemanatoare sunt la intrarea in satul Teline

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s