Marşul Unioniştilor s-a produs. Câteva note subiective

 

 

\  Autor: Anatol Petrencu

   Consider că Marşul de ieri a fost bine gândit, bine organizat şi bine realizat. Pentru liderii Platformei civice „Acţiunea 2012”  – nota 10.

Consider că Primăria Municipiului Chişinău a luat o decizie corectă, propunând locuri (trasee) diferite pentru unioniştii români şi pentru opozanţii acestora. În Marş a fost dl prof. univ., dr. hab. Nistor Grozavu, vice-primarul Municipiului Chişinău – o dovadă clară a responsabilităţii autorităţilor locale pentru buna desfăşurare a Marşului. Nota 10.

Consider că Forţele de ordine au fost la cel mai înalt nivel. Am citit deja critici, cum că ar fi fost prea multe şi bine echipate. Personal consider că Ministerul de Interne şi-a făcut treaba pe nota 10. Da, la Chişinău poliţia a demonstrat că este o forţă, capabilă să asigure respectarea buchii Constituţiei Republicii Moldova, inclusiv la capitolul libertatea de exprimare şi de întruniri.

La Bălţi a fost oare mai bine când în poliţişti, îmbrăcaţi în cămeşi albe, huliganii nepedepsiţi nici astăzi au aruncat cu ouă? Personal eu, ca moldovean şi cetăţean al RM, m-am simţit atunci umilit. Ieri – nu! Nu întâmplător manifestanţii de ieri au scandat „Poliţia e cu noi!”

Da, a fost o zi frumoasă de toamnă, caldă; da, echipamentul, cu care au fost înzestraţi poliţiştii a fost poate neconfortabil pentru ei; dar asta e specificul serviciul lor. Le mulţumim.

Consider că marşul şi-a atins scopul: în RM există şi – am vrea să credem – se consolidează – curentul de opinie unionist. Mesajul a fost clar exprimat, clar transmis societăţii şi clasei politice de la noi. De el ar trebui să se ţină cont.

Marşul de ieri a ridicat şi foarte multe semne de întrebare.

Consider că principala chestiune este cea legată de dedublarea personalităţii. Am scris ceva mai devreme: mulţi cetăţeni ai RM, recunosc că limba vorbită de ei este română, că trecutul nostru se încadrează în Istoria Românilor, pe de asupra, mulţi din ei au recăpătat cetăţenia României, dar au frică de moarte să recunoască, aici, în RM, că sunt români. Cu atât mai mult – să se pronunţe deschis, public. Iată de ce ieri, la Marş, am fi putut fi mult mai mulţi. Întrebare: cât oare va mai dura această stare de frică?

La Marş au fost şi intelectuali cunoscuţi. Dar prea puţini. Unii participanţi la Marş se întrebau: „Unde sunt scriitorii  noştri?” Pe mine m-au întrebat: „Unde sunt istoricii?” Am spus că suntem câţiva (a fost în Marş, de pildă, prof. univ., dr. hab., membrul de onoare al Academiei Române, dl Alexandru Moşanu, dl Gheorghe Negru, preşedintele interimar al Asociaţiei Istoricilor din RM, dr. Igor Caşu, dr. Veaceslav Stăvilă, dr. Vlad Mischevca şi alţii). Totuşi, cam puţini.

Au fost profesori universitari. Bravo lor! Totuşi, cam puţini.

O scurtă încheiere. Ideea reîntregirii Neamului Românesc prinde rădăcini. „Solul” este prielnic. Delegaţia RM, condusă de dl Vlad Filat la Moscova, a fost umilită şi şantajată. Astfel, Kremlinul ajută cauza românismului în RM.

Forţele politice conducătoare din RM au ca obiectiv modificarea Constituţiei RM, în sesiunea toamnă-iarnă 2012. Între altele – se pune problema ajustării articolului 13 al Constituţiei la realitatea obiectivă, confirmată şi de ştiinţă – limba vorbită de moldoveni este limba română. În plus – ar fi bine să fie aprobată o prevedere mai permisivă, referitoare la aderarea RM la structurile euro-atlantice, inclusiv prin Unirea RM cu România.

Ar fi bine ca în campania electorală din toamna-iarna 2012 din România partidele politice să includă prevederea modificării Constituţiei României referitoare la admiterea / permiterea includerii unor teritorii istorice româneşti, în conformitate cu rigorile şi experienţa europeană.

Voi mai reveni.

Prof. uni., dr. hab. Anatol PETRENCU,

preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL.

17 septembrie 2012

(sursa:vox.publika)

 

 

 

 

 

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Basarabia, evenimente, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s