Petre Țuțea (1902 – 1991) eseist și filozof român

„În grandoarea istorică a poporului român eu sunt o rotiță  invizibilă, dar sunt…”

Acum 110 ani în urmă, pe 6 Octombrie 1902 s-a născut  gânditorul român  Petre Țuțea. Era fiul unui preot de țară din  satul  Boteni, Muscel. 

A studiat la Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung-Muscel și la Liceul „George Barițiu” din Cluj. A urmat mai apoi Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungând doctor în drept administrativ. A colaborat cu diferite  publicații naționaliste, în special  ziarul “Cuvântul” condus de Nae Ionescu, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade,  Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu și mulți, alți intelectuali. Venirea comuniştilor la putere, a dus la  condamnarea lui  Ţuţea mai întâi la 5 ani de închisoare (1948-1953), apoi la 18 ani de muncă silnică din care a executat doar 8 ani  (1956-1964) în diverse penitenciare (Bucureşti, Jilava, Ocnele Mari), dar mai ales la Aiud unde era concentrat grosul vârfurilor legionare. A fost eliberat în anul 1964.

Dupa eliberarea sa din închisoare, Petre Țuțea a suferit  foarte mult  deoarece în urma  numeroaselor descinderi ale agenților  securității comuniste erau  confiscate  numeroase manuscrise, studii si materiale la care acesta lucra.

S-a stins din viață  în ziua de 3 Decembrie 1991, într-o rezervă a spitalului “Cristiana” din București pe când era intervievat de un grup de reporteri în frunte cu Lucia Hossu Longin.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria evenimente, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s