Au fost descoperite adevăratele origini ale ţiganilor

    FOTO AFP

           Mulţi istorici au susţinut, de-a lungul timpului, ideea originii indiene a ţiganilor, fapt sprijinit de cercetări genetice recente care demonstrează că romii din Europa sunt descendenţii daliţilor (sau care fac parte dintr-o castă inferioară), care au migrat din sub-continentul indian în urmă cu 1400 de ani. Studiile anterioare se bazau pe o paralelă între cuvintele ţigăneşti şi cele din sanscrită, limba contemporană oficială a Indiei. Un nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă indieni si estonieni confirmă originile acestora în sub-continentul indian şi chiar identifică locul şi păturile sociale din care provin aceştia. Această descoperire ajută la înţelegerea şi la promovarea populaţiilor de romi în Europa, sunt de părere reprezentanţii Consiliul Britanic al Ţiganilor. Studiul a examinat cromozomii Y din peste 10.000 de mostre de ADN pentru a compara semnătura genetică a ţiganilor cu cea a indienilor, informează cotidianul britanic „The Telegraph“. Deşi au existat asemănări cu probele colectate de la bărbaţii din întreagul sub-continent indian, cea mai mare potrivire genetică s-a constatat în nord-vestul Indiei, densitatea cea mai mare fiind înregistrată în zonele dominate de daliţi, grup care este ţinta discriminărilor şi care prestează cele mai înjositoare munci.
    Cercetătorii cred că stramoşii tiganilor din Europa zilelor noastre şi-au început exodul spre vest pentru a lupta în războaiele din regiunea cunoscută astăzi sub numele de Punjab, între anii 1001 şi 1026, cu promisiunea de a obţine o promovare pe scara socială.
Exodul spre Africa de Nord şi spre Europa sugerează că ar putea fi vorba de refugiaţi in vremea răspândirii islamului în continentul sub-indian.
Joseph Jones de la Consiliul Ţiganilor spune că romii apar în fotografii vechi îmbrăcaţi cu haine tradiţionale indiene, până acum o sută de ani. El susţine că acest nou studiu confirmă ştiinţific originea indiană a comunităţilor de ţigani din Europa, lucru ce ar trebui acum acceptat şi de comunităţile mai noi de indieni din Marea Britanie.

„Nu suntem nişte paria aici. Nu-mi pasă dacă suntem asociaţi cu daliţii – nu mai trăiesc într-o comunitate în care există caste. Mă simt un pic indian, întotdeauna am avut afinităţi cu indienii“, spune Joseph Jones.

(sursa: adevarul.ro)

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Au fost descoperite adevăratele origini ale ţiganilor

  1. Sint curios,de unde vine numele Tigan,caci Romi ca nume sint confundati in Ocident cu Roman.

  2. Pingback: Au fost descoperite adevăratele origini ale ţiganilor « Yogoshima's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s