Descoperire neaşteptată în judeţul Argeş


          O serie de bijuterii medievale au fost găsite la Mânăstirea Valea, din comuna Ţiţeşti, Judeţul Argeş. Descoperirea afost făcută în timpul unor lucrări de reabilitare, atunci când lucrătorii au dat peste un schelet uman.

Săpăturile arheologilor au scos la iveală trei morminte aparţinând a două femei şi unui copil, care avea vârsta de 10-12 ani. Se presupune că cei ar fi fost rude cu voievodul Radu Paisie, călugărul care a domnit peste Ţara Românească timp de un deceniu şi care a ctitorit, printre altele şi acest lăcaş, informează Ştirile Pro Tv.

În urma descoperirilor făcute, Mânăstirea Valea a devenit punctul de interes al arheologilor, care sapă acum cu mare grijă în jurul celor trei morminte şi trec pământul prin sită, ca nu cumva să scape vreo piesă valoroasă.

Săpăturile de joi au scos la iveală dincolo de cele trei morminte şi faptul că cele trei persoane aveau bijuterii şi veşminte preţioase, ţesute cu fir de aur. Potrivit arheologilor, veşmintele descoperite sunt destul de degradate, dar podoabele de mare preţ nu au fost afectate de trecerea timpului. Au fost descoperite şi două inele cu efigie, iar muzeografii urmează să stabilească vechimea mormântului şi perioada căreia îi aparţine. Bijuterii medievale vor intra, cel mai probabil, în tezaurul României. Mănăstirea domnească a fost construită în anul 1534 şi a fost ctitorită de domnitorul Radu Paisie, zis şi 

Petru de la Argeş, cel care a murit exilat de turci în Egipt, la Alexandria. Toţi cei îngropaţi aici ar trebui, teoretic, să fie nu numai de neam mare, ci domnitori.Săpăturile la Mănăstirea Valea continuă, iar după expertiza arheologică osemintele vor fi înmormantate în acelaşi loc.

(sursa  gandul.info)

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s