Cartea muzeografului târgnemţean Vasile Diaconu premiată la nivel naţional

Vasile-Diaconu

sursa foto ziartarguneamt.ro

 Premiul Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a fost acordat unui muzeograf din Târgu Neamţ. Vasile Diaconu, muzeograf-arheolog la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ este autorul a două cărţi şi peste 50 de articole şi studii publicate în reviste de specialitate. A participat la numeroase manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale, iar în prezent este co-organizator al unor expoziţii la unităţile muzeale din Târgu Neamţ.

,,Cartea la care am făcut referire, intitulată Depresiunea Neamţ. Contribuţii arheologice, este o lucrare de sinteză prin care mi-am propus o valorificare a propriilor cercetări de teren, efectuate în localităţile învecinate oraşului Târgu Neamţ. Pentru o imagine de ansamblu şi cu scopul de a oferi cât mai multe informaţii de natură istorică, am făcut apel şi la rezultatele investigaţiilor arheologice mai vechi, efectuate în această zonă.

   Din punct de vedere cronologic, subiectul cărţii cuprinde o perioadă vastă, din etapele de început ale preistoriei şi până în zorii Evului Mediu.

Lucrarea se adresează în principal specialiştilor, dar şi pasionaţii de istorie pot descoperi în paginile sale lucruri care merită reţinute sau care sunt mai puţin cunoscute publicului larg.Vasile-Diaconu

Pentru ca demersul meu ştiinţific să prezinte un impact sporit în rândul specialiştilor interesaţi de istoria veche a acestei zone, am ataşat lucrării şi un capitol de studii interdisciplinare care au lămurit anumite probleme ce nu pot fi rezolvate doar printr-o analiză strict arheologică. În acest sens am beneficiat de sprijinul unor cercetători de la Universitatea ,,Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea ,,Babeş Bolyai” Cluj şi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, cărora le sunt recunoscător pentru ajutor.

    Această carte a fost publicată anul trecut, la Editura ,,Constantin Matasă” din Piatra Neamţ, iar recent a fost premiată, la nivel naţional, de către Societatea de Ştiinţe Istorice din România. Mai concret, am primit premiul ,,A. D. Xenopol” pentru volumul despre care v-am vorbit, motiv pentru care, şi prin intermediul acestei publicaţii, vreau să transmit recunoştinţa mea acestei organizaţii ştiinţifice pentru încrederea acordată şi pentru onoarea de a-mi fi decernat acest premiu” – a declarat autorul cartii, Vasile Diaconu.

Autor Viorela Gherasim

(sursa ziartarguneamt )

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria evenimente, istorie, Târgu Neamţ, Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s